sobota, 20 kwietnia 2019

Mini babeczki do koszyczka

Babeczki do wielkanocnego koszyczka przygotowuję na ostatnią chwilę. Mam wtedy pewność, że będą świeże i nie wyschną przez Święta. Ładnie prezentują się na wielkanocnym stole, są niewielkich rozmiarów, ale bardzo smaczne. Pieczenie nie zajmuje dłużej, niż 30 minut. Wypróbowałam już różne receptury, lecz do tego wracam za każdym razem, ten pasuje nam najbardziej. Oryginalny przepis pochodzi z bloga "poezja-smaku.pl", jednak przez te kilka lat został zmodyfikowany.

Kochani! Życzę Wam Wesołych Świąt - radości, odpoczynku, czasu spędzonego w gronie najbliższych
i oczywiście stołu uginającego się od pyszności :)

Składniki (na 6 babeczek):
1 jajko
2 łyżki proszku budyniowego śmietankowego (najlepiej bez cukru)
2 łyżki jogurtu greckiego
3 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego)
3 łyżki brązowego cukru
5 łyżek mleka
6 łyżek mąki tortowej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni (bez termoobiegu), foremki na babeczki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą (ja używam silikonowych).

W misce wymieszaj mokre składniki: jajko, płynny olej kokosowy, jogurt grecki, mleko. Do drugiej miski wsyp suche składniki: proszek budyniowy, cukier, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj. Przesyp suche składniki do mokrych i połącz, do uzyskania jednolitego ciasta. Masę przelej do przygotowanych foremek, do 3/4 wysokości (mogą urosnąć) i wstaw do piekarnika na 25 minut (sprawdź suchym patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe). Wyjmij z pieca i zostaw do wystudzenia. Jeśli babeczki bardzo wyrosną, po wyjęciu z foremek możesz je lekko ściąć nożem, żeby były równe i stały prosto. Udekoruj według uznania.

4 komentarze:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter